Best Moist Chocolate Cake Eve
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder (opsyenal)
2 biji telur saiz A
1 sudu kecil garam
1 cawan buttermilk
1 cawan Mazola vege oil
1 1/2 sudu kecil vanilla extract
1 cawan air mendidih (atau 1 cawan air coffee/nescafe)
Cara Penyediaan :
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder (opsyenal)
2 biji telur saiz A
1 sudu kecil garam
1 cawan buttermilk
1 cawan Mazola vege oil
1 1/2 sudu kecil vanilla extract
1 cawan air mendidih (atau 1 cawan air coffee/nescafe)
Cara Penyediaan :
Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan (slow baking).
Lenser loyang 9x13" dengan minyak dan tabur dengan sedikit tepung. Saya guna 10x10. Atau lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.
Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl. Putar pada kelajuan sederhana selama 1 minit, sebelum dimasukkan air panas atau air nescafe panas.
Putar sehingga adunan sebati. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan.
Putar sehingga adunan sebati. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan.
Chocolate Ganache
4 oz chocolate chips
1/3 cawan heavy cream
1 sudu kecil unsalted butter
1/8 sudu kecil garam
Panaskan heavy cream tapi jangan sampai mendidih. Tuangkan ke dalam coklat chip dan tunggu hingga coklat chip mencair. Lepas tu, kacau sehingga sebati. Masukkan butter dan garam, kacau sebati. Bolehlah disapu pada kek yang telah disejukkan. Nota: Untuk kek 10x10, adunan ini perlu dibuat 2 adunan.
1/3 cawan heavy cream
1 sudu kecil unsalted butter
1/8 sudu kecil garam
Panaskan heavy cream tapi jangan sampai mendidih. Tuangkan ke dalam coklat chip dan tunggu hingga coklat chip mencair. Lepas tu, kacau sehingga sebati. Masukkan butter dan garam, kacau sebati. Bolehlah disapu pada kek yang telah disejukkan. Nota: Untuk kek 10x10, adunan ini perlu dibuat 2 adunan.
White Vanilla Icing
Bahan bahan:
2 cawan powdered confectionay sugar
1/4 ketul butter - suhu bilik
1 sudu kecil vanilla extract
1/8 sudu kecil garam
2 1/2 susu besar susu
Masukkan gula dan butter ke dalam mixing bowl dan putar sehingga sebati dan kembang. Masukkan garam dan vanilla extract sambil terus diputar.
Akhir sekali, masukkan susu sedikit demi sedikit sehingga mencapai tahap adunan icing yang dikehendaki dan mudah disapu pada kek.
Akhir sekali, masukkan susu sedikit demi sedikit sehingga mencapai tahap adunan icing yang dikehendaki dan mudah disapu pada kek.
Buttermilk
Susu segar
1 sudu besar white vinegar atau lemon juice
0 comments:
Post a Comment